Dierenarts

Dierenarts

De dierenarts is de huisarts voor je konijn, kat of hond. Zo moet je het ongeveer zien. Zoals jij een afspraak maakt bij de huisarts als je lichamelijke klachten hebt, zo doe jij dat voor je huisdier als je merkt dat ie niet helemaal lekker is.

 

Vroeger gewoon veearts

In beginsel bestaan de werkzaamheden van de dierenarts uit het behandelen van een ziek of gewond dier, terwijl deze arts ook preventieve werkzaamheden voor zijn rekening neemt. De groep dierenartsen kun je opdelen in een groep die alleen en voornamelijk gezelschapsdieren – dat zijn onder andere honden, katten, vogels en konijnen- en een groep die zich richt op landbouwhuisdieren als bijvoorbeeld paarden en koeien. Deze laatste groep werd voorheen ook gewoon veearts genoemd.

 

Veterinaire volksgezondheid

Elke dierenarts mag volgens de wet elke diersoort met uitzondering van de mens behandelen. Uiteraard gelden ook binnen deze beroepsgroepen weer specialisaties zoals daar zijn veterinaire chirurgie, radiologie en pathologie. Pas als je als dierenarts opgetekend staat in het specialistenregister mag je je ook daadwerkelijk specialist noemen. Niet elke dierenarts is praktiserend overigens, een groep vindt bijvoorbeeld emplooi in de industrie of bij een farmaceutisch bedrijf. Overigens is elke dierenarts min of meer betrokken bij de farmaceutische wereld van de dieren, omdat ze betrokken worden bij zowel de zorg als de veiligheid van voedingsmiddelen van dierlijke origine. In jargon noemt men dit veterinaire volksgezondheid.

 

Vaccinaties en ontworming

Het genezen van dieren is een primaire taak van de artsen voor dieren, net als preventie middels het aanbieden van vaccinaties, ontworming, het bestrijden van teken, net als gezonde voeding en goede huisvesting. De nadruk ligt bij de behandeling van gezelschapsdieren vooral op individuele dieren, terwijl in de landbouwdieren sector de focus ligt op bedrijfsbegeleiding. In dat geval tekent de dierenarts voor de optimalisatie van het gehele koppel, de preventie van potentiële problemen en zogenaamde koppelbehandelingen.

 

Deskundig advies

Dierenartsen geven deskundig advies als een dier te kampen heeft met pijn, dorst, honger of bijvoorbeeld overgewicht, maar hebben ook een controlerende rol bij bijvoorbeeld veetransport. Is een dier niet te genezen, dan is de arts bevoegd euthanasie toe te passen. Uiteraard zijn plichten en taken in de wet vastgelegd. Je betaalt de arts voor dieren per consult, onderzoek of ingreep en je koopt er ook meteen diervoeding en medicijnen voor je beest. Groot verschil met de artsen voor mensen zijn artsen voor dieren wel BTW-plichtig. Overigens kunnen eigenaren van dieren zich tegen ziektekosten verzekeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *